Olutilta 5.10.2010

BOSA järjesti Syksyn ensimmäisen olutiltansa lokakuun 5. päivä. Ilta oli jälleen mitä mainioin loistavassa seurassa. Olutillan teemana oli sillä hetkellä päättymäisillään ollut Oktoberfest ja maistelun kohteina oli kolme suhteellisen samantyylistä olutta, mutta joista löytyi maistelun aikana huomattavan paljon eroja.

Oluet olivat König Pils, Paulaner Festbier ja Ayinger Fest-Märzen.

KÖNIG PILS

Oktoberfestit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1810 Münchenissä kuninkaallisten häiden kunniaksi. Seuraavina vuosina juhlat järjestettiin kunnioittaakseen kuninkaallista avioliittoa ja oktobereja on järjestetty lähestulkoon vuosittain tähän päivään asti. Ainoastaan ensimmäinen ja toinen maailman sota ovat päässeet vaikuttamaan tähän perinteeseen. Juhlat kestävät 16–18 päivää vuodesta riippuen ja yli 5 miljoonaa ihmistä osallistuu riehakkaaseen juhlintaan ympäri maailmaa.

Ensimmäisenä maistelun kohteena ja oikeastaan illan mielenkiintoisimpana antina meillä oli König Pilsener. Pils/Pilsener on Saksan suosituin oluttyyli, joka on alun perin keksitty Tsekissä Pilsenin kaupungissa. Suomessakin helposti saatavilla oleva Pilsner Urquel on juuri kaikkien pilsnereiden kantaisä. Vielä tänäkin päivänä ainoastaan Pilsenistä saatavaa suodattamatonta ja pastöroimatonta Urquelia pidetään parhaana pilsnerinä. Saksalaiselle pilsnerille tyypillistä on vaalea väri, raikkaus ja kohtuullisen terävä humalointi. Tsekkiläisten vastaavien tunnuspiirre on tummempi väri ja voin kaltainen aromi, joka johtuu diasetyylista. Diasetyylia syntyy sivutuotteena oluen käydessä. Se poistuu itsestään kylmävarastoinnissa tai iskukuumentamalla olutta useita kertoja, kuten suuret bulkkiolutta valmistavat panimot tekevät. Diasetyyli kertoo siis myös oluen tuoreudesta, mitä myös Tsekkiläiset tuntuvat arvostavan.

Arvio

König Pils on väriltään kullan keltainen ja siinä kohtuullinen vaahto. Sillä on mieto humalainen tuoksu, mutta suussa siitä erottuu pehmeää mallasrunko jossa on hieman voimaista jälkimakua. Humalointi on maltillista ja suutuntuma päättyy mietoon katkeroon. Illan matkaoppaamme ravintoloitsija Sami Lappalainen toi meille myös verrokkilasin mihin olut oli kaadettu varovasti lasin reunaa pitkin, jolloin lasiin ei ollut muodostunut vaahtoa. Pääsimme havainnollistamaan mikä merkitys vaahdolla ja oluen oikealla kaatamisella on maulle. Kun oluen kaatoi niin, ettei siihen syntynyt vaahtoa, ei oluen ylimääräistä hiilidioksidia päässyt myöskään vapautumaan samassa yhteydessä. Väärin kaadettu olut maistui huomattavasti kirpeämmältä, koska hiilihapot valtaavat käytännössä suun, jolloin muut maut eivät pääse esille. Vaahto suojaa varsinkin humalan aromeita karkaamasta oluesta. Ero oli todella merkittävä jonka myös iltamme olutnoviisit myönsivät ihmetellen. Kaiken kaikkiaan erittäin maukas ja raikastava pils!

PAULANER FESTBIER JA AYINGER FEST-MÄRZEN

Seuraavaksi etenimme varsinaisiin oktoberfest oluisiin. Alun perin oktoberfesteilla tarjoiltiin märzen tyyppistä olutta. Se on väriltään kuparin ruskeaa ja makean maltaista. Ennen kuin kylmälaitteet oli keksitty, pystyttiin olutta valmistamaan vain osan aikaa vuodesta. Märzeniä valmistettiin keväällä ennen kuin lämpötilat nousivat liian korkeaksi ja olut varastoitiin kesän ajaksi kallioluoliin joissa ne pysyivät riittävän viileänä. Märzenin alkoholiprosentin täytyi olla korkeampi, jotta se säilyi kesän yli.  Se oli sitten valmista sopivasti kesän loppupuolella elokuussa. Oktoberfestit käynnistyvät syyskuun puolessa välissä ja tähän aikaan tarjolla oli juurikin märzenia. Se säilyi oktoberfest-oluena myös kylmäsäilytysmetodien kehittymisen jälkeenkin. Tänä päivänä märzen ja oktoberfest-oluet ovat huomattavan erilaisia mitä ne olivat vaikkapa 100 vuotta sitten. Valtaväestön kulutustottumukset ovat muuttuneet kohti helposti juotavia vaaleita lagereita ja myös oktoberfest-oluet ovat joustaneet kohti näitä tottumuksia.

Arvio

Ayinger fest-märzen on kuparin värinen jossa on niukka vaahto. Olut on runsaan makean maltainen, missä on kepeä humalan puraisu. Tämä on helppo ja makea syysillan lämmittäjä!  Makea maltaisuus valtaa suun niin, ettei tästä voi olla pitämättä vaikkei mikään tajunnanräjäyttäjä olekaan. Jälleen kerran voi vain todeta miten tasalaatuisen hyvää tavaraa Ayingerin panimolta tulee.

Seuraavana verrokkina on Paulaner oktoberfestbier. Tämä on siis enemmän nykypäivän massatuotettu oktoberfest-olut. Väriltään tämä on vaaleamman kuparin värinen jossa on myös niukka vaahto. Olut on hieman vetisempi ja hiilihappoisempi kuin edellinen Märzen, mutta humalointi on hieman purevampaa. Kyllä tämä käyttötarkoitukseensa sopii, eli litratolkulla juomiseen. Ei tämä paljon herätä positiivisia, taikka negatiivisia tunteita.

Harmiksemme emme päässeet maistamaan Hacker-Psorchin Märzeniä, mikä oppaamme mukaan olisi ollut kaikista lähimpänä alkuperäistä tyylilajia, mutta olut ehti loppua hanasta juuri ennen saapumistamme.

[nggallery id=23]