Maaliskuun olutilta oli historian suurin!

BOSA sen kun kasvaa ja uudet tuulet puhaltavat!

Maaliskuun olutillan teemana olivat tällä kertaa pohjoismaiset pienpanimot. Varsinkin tanskalaiset panimot jo legendaarisen Mikkellerin johdolla ovat valloittaneet voitokkaasti maailmaa. Muut pohjoismaiset pienpanimot ovat myös tulleet tiukasti kintereillä ja voidaankin sanoa, että tällä hetkellä Skandinaviasta löytyy valtava määrä erilaisia loistotuotteita. Tällä kertaa maistelusetissämme oli kolme suomalaista, kaksi tanskalaista ja yksi ruotsalainen tuotos.  Sana oli myös ilmeisesti kiirinyt hyvästä illasta ja Gastropub Nordicin kabinetti oli tupaten täynnä ja osallistujia oli enemmän kuin koskaan. Onneksi saimme tiivistettyä itsemme mahtumaan nipin napin tilaan. Saimme mukaamme myös edustajan Pirkanmaan Osuuskaupan johtoportaasta sekä Tampereen olutseurojen ja saunatouhujen ytimestä, kiitokset molemmille herroille, ilo oli meidän puolellamme.

Ilta oli myös muuten onnistunut, sillä yhdistyksen kevätkokous myönsi edelliselle hallitukselle vastuuvapauden ja hyväksyi ylijäämäisen tilinpäätöksen, vuosikertomuksen ja tulevan vuoden talousarvion.

Ensimmäisenä oluena tarjolle tuli erityisesti pohjoismaisia makuja kuvaamaan tehty Slottkällans Nordic. Panimo on kotoisin Ruotsin Uppsalasta ja on yksi ruotsin menestyneimmistä pienpanimoista. Itse olut on maihtokauppavahvuinen 4.5 % vaalea lager. Olut on kevyen maltainen, raikas ja kevyen sitruksisesti humaloitu. Varmasti toimiva olut terassille. Olutta löytyy laajasti paremmista K-kaupoista.

Toisena oluena tarjolla oli Uudessakaupungissa vuodessa 2008 toimineen Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Wehnäbock. Olut on makea ja siinä on 6.2 prosenttia alkoholia. Maltaan ja hiivan tuomaa makeutta tasapainottaa raikkaan amerikkalaiset humalat. Helposti juotava maukas olut, joka tuntui maistuvan hyvin kaikille.

Kolmantena tuotoksena oli illan ensimmäinen tanskalainen. Amagerin panimo on yksi tanskalaista lippulaivoista ja tunnetaan suuresta kokeilunhalukkuudesta. Oluet lähes revitään Yhdysvaltain markkinoille ja  tuotteita on pohjolassa heikosti saatavilla. Tällä kertaa oli lasissa Amagerin ja kalifornialaisen Port Brew:n yhteistuotos ja Star Warsista vaikutteita kuulemma saanut Wookie IPA. Olut on tyyppi esimerkki nykypäivän india pale aleista. Siinä on alkoholia 7.2%, jonka makeutta tasapainottaa huomattavan reilu annos katkero ja aromihumalaa. Omaan makuun lähes täydellinen raikas ipa. Muutamalla tyylilajiin tottumattomalla meinasi jäädä lasiin.

Neljäntenä oluena eteemme tuli hieman perinteisempi Malmgårdin panimon Huvila E.S.B. Olut edustaa perinteistä humaloidumpaa englantilaista bitteriä. Olut on erittäin tasapainoinen ja raikas, jopa parempi kuin moni englantilainen. Tämä myös oli yksi illan suosikeista yleisön keskuudessa.

Seuraavaksi siirryimme illassa tuhdimpaan tavaraan. Eteemme saapuivat Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja ja tanskalaisen kulttipanimo Mikkellerin Black. Ensimmäinen tuotos on monen mielestä yksi parhaista oluista, mitä suomessa on koskaan tehty. Se on tyyliltään savuolut, jota on maustettu katajalla. Oluessa on tujut 9 prosenttia alkoholia, se maistuu savukinkulle ja kirpeälle katajalle. Savuoluet ovat kotoisin alunperin Saksan Bambergista, mistä tulevat maailman kuuluisimmat esimerkit. Savukataja ei kuitenkaan kalpene esikuviensa rinnalla, vaan on todella loistava olut.

Viimeisenä oluena oli siis Mikkellerin Black, joka on oiva esimerkki siitä, mitä on extreme olut. Olut on tehty shampanjahiivalla, jolloin siihen on saatu huimat 17.5 % alkoholia. Se muistuttaa melkein enemmän port- tai madeiraviiniä. Maussa on vaniljaa, lakritsaa ja salmiakkia. Kaiken lisäksi eteemme tuodut pullot olivat vieläpä ikäännytettyjä. Tämä olut paranee oikein kypsytettynä ja aiemmin olutta tuoreena maistaneet olivat sitä mieltä että kypsytys oli parantanut olutta huomattavasti. Hieno olut, mutta vaatii varmasti hieman totuttelua tyyliin.

Kiitos kaikille osallistujille ja huhtikuussa taas uudestaan!

Kuvia illalta

[nggallery id=33]