Humalainen olutilta 25.10.

Bosan syksyn toinen olutilta pidettiin tiistaina 25.10. Gastropub Tuulesuussa. Tällä kertaa teemana oli olutmaailmassa tälläkin hetkellä kiihkeimmän keskustelun aiheena oleva Humala. Kyseessä ei kuitenkaan ole tuo jalo olotila vaan oluen mausteena käytettävä köynnöskasvi. Viisitoista bosalaista pääsi tutustumaan jälleen laadukkaisiin tuotteisiin Sami Lappalaisen johdolla.

Amerikkalaiset pienpanimot ovat tehneet suurta voittokulkuaan ehkäpä maapallon monipuolisimmiksi oluen valmistajiksi ja samalla ovat nostaneet humaloinnin merkitystä oluessa. Nuo bosamaiset rajoja rikkovat jenkit ovat kehitelleet ja löytäneet uusia humalalajikkeita. Näin he ovat saaneet luotua oluita, joita Euroopassa ei olisi koskaan tullut mieleenkään kehittää. Voimakkaamman makuisten ja humaloitujen oluiden trendi on levinnyt tasaisesti koko Eurooppaan.  Nykyään meillä perikonservatiivisilla halvan lagerin suomalaisillakin on mm. ruotsalainen Pistonhead maitokaupoissa.

Mukaan oli napattu myös kuivattua villihumalaa Kutinlahden mailta ihan vain muistuttamaan siitä puhtaasta humalan aromista. Tästä villihumalasta olisi tarkoitus tehdä myös kokeilu omaan sahtiin, joten saa nähdä miten sen käy.

Illan aikana maistelimme seuraavia tuotteita:

Schuppenboer Tripel

Mausteinen, pehmeä, alkoholinen belgialainen vahva vaalea ale. Humaloinnissa käytetty amerikkalaista cascadelajiketta. Helposti lähestyttävä tyylilajinsa edustaja.

Samuel Smith’s  India Ale

Indian Pale Ale tyyli syntyi kun britit miettivät miten saavat siirtokuntaansa Intiaan olutta joka kestää pitkän merimatkan. Panimomestarit päättivät lisätä hieman normaalia enemmän mallasta ja humalaa.   Reilumpi humalointi ja suuremman maltaan määrän myötä kasvanut alkoholiprosentti toimivat molemmat säilövinä tekijöinä pitkälle matkalle. Samuel Smith’s India Ale on ilmeisesti tämän alkuperäisen tyylilajin lähin edustaja, mitä on vielä kaupallisesti tarjolla.

Brewdog Hardcore IPA

Amerikkalaiset ovat vieneet India Pale Ale tyylin hyvin kauas siitä, mitä se oli joskus 1800-luvulla. Humalointi on moninkertaisesti voimakkaampaa ja alkoholiprosenttikin on yleensä n. 6% tuntumassa. Jenkit rakastavat äärimmäisyyksiä ja näistä äärimmäisistä IPA:sta on syntynyt kokonaan uusi tyyli: Double Indian Pale Ale. Eli tuplasti humalaa ja lähes tuplasti alkoholia kuin perus IPA:ssa.

Brewdog on Skotlantilainen kapinapanimo. Sen perusti muutama perinteiseen brittiläiseen olueseen kyllästynyttä kolmekymppistä kaverusta ja alle 10 vuodessa panimo on kasvanut pienpanimosta kansainväliseksi itsenäiseksi panimoksi. He huomasivat Yhdysvalloista alkaneen olutkulttuurin muutoksen ja rakastivat sikäläistä riskinottoa ja rajojen rikkomista. Yrityksen markkinointikeinot ovat äärimmäisen epäortodoksisia. Kenelle tulisi mieleen pistää olutpullo (jossa 40% vahvuista olutta) auton alle jääneen oravan sisälle ja myydä tuotetta satojen eurojen hintaan? BOSA approves!

Itse maistettu olut on tuoksultaan raikkaan sitrusmainen, maussa on paljon greippistä happamuutta ja kuivuutta, mutta 9.2% alkoholipitoisuus ja mallasrunko tuovat hyvää makeutta ja tasapainoa rajulle humaloinnille.

Van Eecke Poperings Hommelbier

Tuulensuun omatuontia hanasta. Oluen nimi Hommelbier tarkoittaa humaloitua olutta. Tyyliltään tuote on perinteinen belgialainen ale. Humalointi on ehkä belgialaisittain voimakkaampaa, mutta itse belgialaisen hiivan erityismaku erottuu oluesta enemmän kuin humalointi. Olut on raikas, helposti nautittava ja tasapainoinen.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2011

Illan viimeinen olikin sitten yllätys. Saison Dupont on jo olutmailman klassikko. Saison tarkoittaa belgialaista kevätolutta. Sen tarkoitus on olla raikas ja helposti nautittava, koska sitä on satoja vuosia sitten käytetty belgiassa peltotyöntekijöiden janojuomana. Tällä kertaa nautittu olut ei ollut kuitenkaan klassinen perusversio, vaan vuosittain tehtävä pieni erikoiserä jota tehdään vain 250 tynnyriä ja 500 numeroitua 1.5 litran  pulloa. Olut on kuivahumaloitu, eli siihen on lisätty humalaa oluen käymisvaiheessa, jolloin humalan aromin pitäisi olla voimakkaampi.

Itse olut on keltaisen samea, ja mukavaa maltaan pehmeyttä.  Vastapainona kohtuullinen humalointi, joka on yhtäaikaa happaman katkeraa ja raikasta.  Helposti lähestyttävä olut, mutta yli 30€ jälleenmyyntihinta saattaa pitää osan bosalaisista melko kaukana.

Loppuillasta siirryttiin ikään kuin salakavalasti lipsahtaen jatkomeininkeihin ja Hämeenkadun linnan jatkot tarjosi oma villihumalafarmarimme. Jossain kohtaa iltaa ilmeisemmin Saunaseura HOSA:n varapuheenjohtajan valinta tuotti päänvaivaa ja sitä ratkottiin keskellä Hämeenkatua.

[nggallery id=16]